Ιστορικό

Το Θεατροδρόμιο Κοζάνης ιδρύθηκε από μια ομάδα νέων ανθρώπων που ήδη είχαν δώσει τα διαπιστευτήριά τους ως ιδρυτικά μέλη του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης δημιουργώντας εκεί μια αμιγώς θεατρική ομάδα, όλα αυτά στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Τον Σεπτέμβριο του 1984 ιδρύεται η αστική, μη κερδοσκοπική, καλλιτεχνική εταιρεία με την επωνυμία «Θεατρική Σκηνή Κοζάνης-Το Θεατροδρόμιο», με έδρα την Κοζάνη και βασικό σκοπό «την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και την καλλιέργεια και διάδοση του θεάτρου».

Ένας από τους πρώτους στόχους «η παραγωγή θεατρικών παραστάσεων για την παρουσίαση στην πόλη της Κοζάνης και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα θεατρικών έργων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων καθώς και έργων στην τοπική διάλεκτο».
Πρώτα μέλη του Θεατροδρομίου οι Λύσανδρος Ρήγας, Γιώργος Παφίλης, Γιώτης Βασιλειάδης, Αστέριος Ζαφειράκης, Θόδωρος Χατζηθεοδωρίδης, Γιώργος Μόσχος, Σάκης Παπαδόπουλος και Αστέριος Βαντσιούλης.

Το Θεατροδρόμιο σε πολιτιστικό οργασμό από την αρχή της ίδρυσής του δημιουργεί θεατρικές παραστάσεις, συνεργάζεται με καταξιωμένους ήδη ανθρώπους των τεχνών και ιδρύει το «Καφεθέατρο» της οδού Τράντα, όπου καθημερινά παρουσιάζονται μικρές θεατρικές παραγωγές, δημιουργούνται βραδιές ποίησης, μουσικές βραδιές, φιλοξενούνται άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που έρχονται στην Κοζάνη και συνεργάζονται με το Θεατροδρόμιο.

Το Μάιο του 1989 το Θεατροδρόμιο βρίσκει στέγη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κοζάνης με την στήριξη του τότε δημάρχου Γιάννη Παγούνη και δημιουργεί εκεί ένα θεατράκι 50 θέσεων.

Το Θεατροδρόμιο συνεχίζει την ανοδική του πορεία και στις αρχές του 2001 δημιουργεί ένα νέο πολιτιστικό χώρο με την παραχώρηση από τη Νομαρχία Κοζάνης και συγκεκριμένα τον τότε νομάρχη Κοζάνης Πασχάλη Μητλιάγκα ενός οικήματος στις εγκαταστάσεις της πρώην ΥΕΒ (Αγίας Παρασκευής 14).

Σ’ αυτό το χώρο στήνει τις νέες του παραγωγές. Τα επόμενα χρόνια φιλοξενούνται πλήθος άλλων εκδηλώσεων που διοργανώνουν φορείς της περιοχής.

Θεατρικές και μουσικές παραγωγές, εκατοντάδες παραστάσεις στην Κοζάνη αλλά και σ’ ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, παραστάσεις για τους απόδημους στο εξωτερικό (Ζυρίχη, Στουτγάρδη, Νυρεμβέργη – Δεκέμβριος 1994) συμμετοχή και συνεργασία σε πλήθος άλλων εκδηλώσεων, δικαιώνουν την αγάπη μας για το θέατρο και το πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής που ζούμε και δημιουργούμε.

Θεωρούμε πολύ σημαντική την διάρκεια και την αντοχή μας στο χρόνο, στις δύσκολες συγκυρίες που αντιμετωπίσαμε.

Σταθερός μας προσανατολισμός και στόχος οι ποιοτικές παραγωγές, η διαμόρφωση ενός θεατρόφιλου κοινού που θα μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο, η παρουσία μας και η προσπάθειά μας να φτάσουν οι καλλιτεχνικές μας παραγωγές παντού, και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας.

Γιατί όπως γράφει και ο Γρ. Ξενόπουλος «δεν υπάρχει υγιής, φυσιολογικός άνθρωπος σε όποια κοινωνική ή πνευματική βαθμίδα και αν βρίσκεται, όποια ψυχοσύνθεση ή καλλιέργεια και αν έχει που να μην διασκεδάζει στο θέατρο».

Σ’ αυτό πιστέψαμε, γι’ αυτό πασχίζουμε και συνεχίζουμε…

 

Pin It on Pinterest

Share This