Βιβλίο – Αλτσχάιμερ αρχόμενο, του Σωτήρη Παστάκα

Το Αλτσχάιμερ αρχόμενο από τις εκδόσεις Μελάνι είναι η νέα ποιητική συλλογή του Σωτήρη Παστάκα. Περιέχει ποιήματα γραμμένα σε διάστημα τεσσάρων χρόνων, κατά την επιστροφή του ποιητή στην γενέθλια πόλη του, την Λάρισα. Ποιήματα με έντονη αφηγηματικότητα, κυνική ειρωνεία και αυτοβιογραφικά στοιχεία. Ποιήματα σε λόγο καθημερινό, αντιποιητικό και ελεύθερο χωρίς καλλωπισμούς. Ποιήματα που παρατηρούν και αμφισβητούν τις κοινωνικές συμβάσεις. Ποιήματα σαν ασκήσεις μνήμης για τον «ασθενή» ποιητή, ο οποίος ανακαλεί τη ζωή του, βγάζοντας συμπεράσματα και κλείνοντας λογαριασμούς. Μέσα στις επτά ενότητες του βιβλίου, όσα άλλωστε είναι και τα στάδια εξάπλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, ο ποιητής προσπαθεί να αντέξει και να συμφιλιωθεί με την πορεία προς τη λήθη και την οριστική απώλεια του εαυτού.

Τελευταία είμαι χαρούμενος λένε. Λένε
για μένα πως αυτό εκείνο και το άλλο.
Ακούω μέσα μου φωνές πως το τάδε έτος
και ξεσπούν γέλια. Ζητωκραυγές. Έκανα
πολλά και ξέχασα περισσότερα. Κάποιες γυναίκες
με φωνάζουν Σταμάτη αλλά δεν γυρίζω
να τις κοιτάξω. Ψευδείς αναμνήσεις
μού φτιάχνουν το κέφι. Θα ξυπνήσω
με ένα καλό προαίσθημα τη μέρα που θα πεθάνω

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο ποιητής Σωτήρης Παστάκας γεννήθηκε στη Λάρισα, στις 13 Δεκεμβρίου 1954. Σπούδασε ιατρική στη Ρώμη και ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική στο ΨΝΑ (Δαφνί). Από το 1985 και για τριάντα χρόνια εργάστηκε ως ψυχίατρος στην Αθήνα.
Έχει συνεργαστεί με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ το 1994 εξελέγη μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Τον Ιούνιο 2001 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην ίδρυση της “Παγκόσμιας Ποιητικής Ακαδημίας” (World Poetry Academy), στην πόλη της Βερόνας, υπό την αιγίδα της Ουνέσκο. Τον Σεπτέμβριο 2001 έτυχε φιλοξενίας στο Hawthornden Castle, International Retreat for Writers, κοντά στο Εδιμβούργο. Παράλληλα, έχει λάβει μέρος σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ ποίησης. Το 2002 δημιούργησε, και έκτοτε διευθύνει τη διαδικτυακή επιθεώρηση ποιητικής τέχνης www.poiein.gr.
Έχει εκδώσει δεκαπέντε ποιητικές συλλογές, ένα θεατρικό μονόλογο, ένα βιβλίο με δοκίμια και μεταφράσεις Ιταλών ποιητών. Έχει μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες και το βιβλίο του “Food Line” κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2015. Το 2016 βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο NordSud του Ιδρύματος Pescarabruzzo.

Author: Θεατροδρόμιο

Share This Post On

Pin It on Pinterest

Share This