1η Περίοδος 1984-2000

Η πρώτη περίοδος του ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟΥ χαρακτηρίστηκε από τον ενθουσιασμό και τη διάθεση για δημιουργία. Ωστόσο είναι η εποχή που το Θεατροδρόμιο λειτουργεί ως μια άτυπη δραματική σχολή. Σε αυτά τα χρόνια πολλοί και καταξιωμένοι επαγγελματίες του θεάτρου έρχονται στην Κοζάνη μεταφέροντας την γνώση τους .
Σκηνοθέτες όπως ο Γιώργος Σαπανίδης, ο Στέλιος Αμανατίδης, ο Θωδ Εσπίριτου, ο Ευδόκιμος Τσολακίδης, ο Τίμων Μωραϊτόπουλος, ο Τάσος Ράτζος και ο Γιάννης Καραχισαρίδης, σκηνογράφοι όπως ο Γιώργος Σαραντόπουλος, η Ελένη Καπουσούζ, ο Χρήστος Μπρούφας, η Ολγα Καβαργύρη, ο Μιχάλης Σδούγκος, ο Αντώνης Στεφανόπουλος και ο Κώστας Δημητριάδης, χορογράφοι και μουσικοί συνεργάζονται με το θεατροδρόμιο διδάσκοντας θέατρο, καθώς δίπλα τους οι Κοζανίτες δημιουργοί όπως ο Γιώτης Βασιλειάδης, ο Γιώργος Παφίλης, ο Μιχάλης Πιτένης , ο Μανώλης Μαρκόπουλος κ.α. καταθέτουν το δικό τους σημαντικό καλλιτεχνικό αποτύπωμα.
Παράλληλα το Θεατροδόμιο δημιουργεί παιδική και πειραματική σκηνή, θεατρικό παιχνίδι, αλλά και την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια παρουσίασης θεάτρου στο Κοζανίτικο ιδίωμα.
Τα 16 χρόνια της πρώτης περιόδου είναι πλούσια και σε δράσεις που συνδυάζουν το θέατρο με την Κοζανίτικη αποκριά ή διαλέξεις κοινωνικού ή ιατρικού χαρακτήρα.
Ατυχώς ο χρόνος στάθηκε αδυσώπητος με το αρχειακό υλικό αυτής της περιόδου. Φωτογραφίες, αφίσες και προγράμματα διασώθηκαν στο αρχείο του Θεατροδρομίου, ή στο προσωπικό αρχείο κάποιων συντελεστών του, σε βαθμό που δεν είναι ικανός να αποτυπώσει την δημιουργική ζέση των ανθρώπων που εργάστηκαν τότε. Για το λόγο αυτό η προσπάθεια των ανθρώπων που δημιουργούν αυτή την ιστοσελίδα μπορεί να ενέχει παραλήψεις ή λάθη τα οποία δεν έγιναν εσκεμμένα.
Προσκαλούμε λοιπόν τον κάθε επισκέπτη του ιστοτόπου, που μπορεί να διαθέτει στο προσωπικό του αρχείο υλικό χρήσιμο στην καταγραφή της ιστορίας του Θεατροδρομίου, να επικοινωνήσει μαζί μας προκειμένου να συμπληρωθούν τα κενά.

Pin It on Pinterest

Share This